Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

 
 

 

 
 

 
 
 

Головна » 2018 » Травень » 5 » Наша пісня – то наше багатство
15:05
Наша пісня – то наше багатство

 

Сьогодні, 04 травня, у районному будинку культури відбувся конкурс української народної пісні «Переяславщина співуча». Метою конкурсу є популяризація серед дітей та молоді творчої спадщини нашого народу, оволодіння юними співаками художнім та емоційним досвідом за допомогою залучення їх до народної пісенної творчості, спрямування знань, умінь і навичок на активне естетичне осягнення змісту народних пісень, а також визначення переможця, який візьме участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Яскраві діти України».

  Вже 15 років поспіль Будинок дитячої та юнацької творчості скликає юних талантів в царині народної пісні на конкурс «Переяславщина співуча». Він заохочує молодь постійно звертатися до співу наших предків-українців, не дає згаснути іскрі захоплення народною піснею у серцях дітей, а лише все яскравіше розпалює її. Прекрасна підготовка деяких конкурсантів пестила слух кожного присутнього в залі. Прозвучало більше 30-ти творів, які виконувалися дітьми різного віку, що прибули до нас як із сіл району, так із об’єднаних територіальних громад. Можливо деякі конкурсанти трішки недопрацювали, але старалися всі.

Пісні нашого народу — то наше багатство. Деякі з них сумно линуть аж до неба, а звідти падають у саме серце, обпікаючи його чимось до болю рідним, а є пісні веселі, бо наш народ любить жартувати. Скарбниця українського народу вміщує безліч пісень: про героїчне минуле, про людську долю і прекрасне кохання, про видатних людей.

Ось ви опинились у нашому степу, серед високих зелених трав, запашних квітів. А то що за звуки? То чумацька пісня, народжена на свіжому повітрі під скрип колес. І раптом ваше серце пронизує якесь дивне почуття бадьорості. Відважна козацька пісня, сповнена любові до рідної землі і бажання воювати за неї до останнього подиху, чується вам.

А якби довелося вам побувати тихої місячної ночі в українському селі, посидіти над теплою річечкою, неодмінно під спів соловейка почули б ви пісню про кохання. «Та пісня мила, та пісня люба, все про кохання, все про любов». А послухайте, якою красою пройняті слова пісні: дівчина порівнюється з зірочкою, квіточкою, а від великої сили кохання оживає природа.

Відкрилося свято жартівливою українською піснею «Підманула-підвела» у виконанні учня Дівичківського навчально-виховного об’єднання Поливяного Єгора (керівник Сумченко Оксана Миколаївна). Вже з перших звуків у залі запанувала атмосфера духовної єдності учасників-конкурсантів, їх керівників та слухачів. Складалося таке враження, що всі дихають в такт з музикою. І хоча конкурс був тривалим, але кожний наступний виступ сприймався з таким же натхненням, як і найперший. Адже від різноманіття конкурсних номерів нудьгувати не доводилося.

Грайлива українська пісня «Вишенька-черешенька» у виконанні дуету вихованців гуртка «Вокальний» на базі Демʼянецької загальноосвітньої школи  Сергія Кузьменка та Олексія Юнашкевича (керівник Погребна Л. С.) примусила зал аплодувати та посміхатися і, як результат -  перше місце. Ліричні пісні «Ніч яка місячна», виконана acapella учнем опорного навчального закладу Студениківського навчально-виховного комплексу Головком  Іллею (керівник Старікова Г.В.),  «Чом ти не прийшов?» - Дяченко Діаною (керівник Ющенко О. В.), ученицею Циблівської загальноосвітньої школи, та «При долині кущ калини», яку виконала Маринчук Сніжана, учениця Дівичківського навчально-виховного об’єднання (керівник Сумченко О.М.), не залишили байдужих в залі, виступи сподобалися і членам журі, які поставили їм найвищі бали. Серед ансамблів найкраще показав себе «Сонячний промінь», вихованців гуртка БДЮТ «Вокальний» (керівник  Погребна Л. С.), який і зайняв перше місце у номінації «ансамблі».

 Для участі в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Яскраві діти України» одноголосно  обрали Дяченко Діану, ученицю Циблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Конкурсний час промайнув дуже швидко, залишивши по собі приємні відчуття та спогади, як у членів журі, до складу якого увійшли кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри мистецьких дисциплін та методик навчання ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди» Ткаченко Олена Миколаївна,    начальник відділу соціальної роботи Переяслав-Хмельницького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Пурденко Ірина Георгіївна та Олійник Інна Анатоліївна – режисер народного театру Будинку культури Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації, учасниця вокального  тріо «Криниченька», так і у глядачів та учасників конкурсу.

Залишається побажати, щоб подібні заходи проходили якомога частіше, надихаючи нас, та не даючи забути про велику силу народної пісні.

Ми всі  любимо українські  пісні, бо вони існують для серця, для душі. І такі вони гарні, що слухаєш її з величезною насолодою. І коли чуєш, то наче відриваєшся від землі, летиш над широкими ланами, над зеленими лісами, над глибокими ріками нашої Батьківщини. А серце стає таким великим, що містить у собі всю рідну землю. Живи вічно, пісне! Живи вічно український народе!!!

 

Заступник директора БДЮТ Науменко Л.П.

Переглядів: 376 | Додав: Оса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Осаулов Руслан © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz